Cred că ești de acord cu mine că se discută din ce în ce mai mult despre gluten și despre intoleranța la gluten doar că mulți nu știu..

ce este glutenul și cum te poate afecta.

Dar iată ce poți afla din acest articol

Ce este glutenul și în ce produse îl găsești

Glutenul este numele unei substanțe proteice, vâscoase, elastice care se găsește în cereale cum ar fi grâu, ovăz, secară, orz, mei, mălai..

..și în făina rezultată din măcinarea acestor cereale.

gluten în alimente

Glutenul se comportă ca un lipici

..al substanțelor și ajută alimentele să își mențină forma și oferă elasticitate aluatului.

Făina cu conținut ridicat de gluten este folosită în prepararea produselor suferioare de panificație pentru că acesta oferă acea pufoșenie produselor.

Exemplu:

Când te duci la supermarket și testezi cu mâna o pâine să vezi dacă e proaspată sau nu.

Apeși pâinea cu mâna tare iar dacă aceasta este proaspată își revine rapid la forma inițială, acesta este rolul glutenului de a oferi elasticitate și pufoșenie aluatului.

 

Cu cât un produs de panificație este mai moale și pufos cu atât conține mai mult gluten.

 

Glutenul poate fi găsit în multe produse alimentare care la unele dintre ele la care nici nu te-ai fi așteptat.

Cerealele care conțin cea mai mare cantitate de gluten sunt: grâul, orzul și secara. 

alimente cu gluten

Produse ce conțin gluten și sunt fabricate din grâu

  • pâine (pâine albă pufoasă, pita, pâine toast, pâine pentru hamburgeri și hotdog, foi de tortilla)
  • produse de patiserie (croisante, brioșe, clătite, waffe, plăcinte, fornetti, prăjituri, tarte, covrigi, biscuiți, gogoși)
  • paste (ravioli, tortelinni, lasagnia, găluște, cușcuș, gnocchi)
  • pizza
  • crutoane

Produse ce conțin gluten și sunt fabricate din orz

  • pâine de orz, lapte de orz,
  • extract de malț, sirop de malț, aromă de malț, oțet de malț
  • bere
  • drojdie de bere
  • orice băutură din malț

Produse ce conțin gluten și sunt fabricate din secară

  • pâine de secară
  • bere

Deși nu te-ai fi așteptat și aceste produse conțin gluten:

  • sosul de tomate
  • pesmetul
  • grișul
  • supa la plic
  • colorant alimentar
  • bomboane
  • salamurile
  • carnea din conservă
  • amidonul alimentar
  • chipsurile de cartofi
  • sosul de soia
  • drssingul de salată

Trebuie să citești eticheta produselor de fiecare dată când cumperi ceva

 

paine fara gluten

Să consum pâine fără gluten, chiar dacă nu sufăr de boala celiacă?

Pentru cei care nu suferă de boală celiacă pâinea fără gluten poate fi sau nu mai sănătoasă.

În general o dietă fără gluten are un nivel scăzut de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B și D, zinc, fier, calciu, magneziu și fibre.

Dacă alegi să consumi produse gluten free fără să te documentezi bine înainte pentru că îți poți face mai mult rău decât bine.

Multe produse de panificație fără gluten sunt preparate cu amidon de porumb sau de orez, ambele au un indice glicemic ridicat și un conținut scăzut de fibre.

Particulele de gluten joacă  un rolimportant în formarea aluatului de pâine.

Cei care produc pâine fără gluten adesea intorduc amidon și uleiuri în aluat pentru a  suplini textura pufoasă pe care o oferă glutenul.

De asemenea aceștia cresc conținutul de calorii.

Dacă alegi să mănânci pâine fără gluten, trebuie să citești eticheta produsului pe care îl cumperi,  să te uiți la lista de ingrediente, ce aditivi conține și nivelul de fibre.

Cu toate acestea, există o mulțime de opțiuni diferite de făină fără gluten.

faină fără gluten

Câte tipuri de faină fără gluten există?

Din fericire există mai multe tipuri de făină care nu conțin gluten iar cele mai cunoscute sunt:

  • făină de orez
  • făină de hrișcă
  • făină de mei
  • făină de porumb
  • făină de quinoa
  • făină de ovăz
  • făină de năut

De fiecare dată când vrei să încerci o nouă făină trebuie să citești cu atenție ambalajul unde trebuie specificat dacă acea făină contine sau nu gluten.

Dieta fără gluten

 

Dieta fără gluten este sau nu, sănătoasă?

Evitarea glutenului înseamnă mai mult decât renunțarea la pâinea tradițională, cerealele, paste, pizza și bere.

Glutenul se ascunde în multe alte produse printre care:

  • legume congelate
  • sosuri
  • sos de soia
  • alimente realizate cu “arome naturale”
  • suplimente de vitamine și minerale
  • unele medicamente
  • pastă de dinți

Dietă fără gluten poate fi extrem de dificilă.

Dacă ești hotărât să renunți la gluten, este important să știi că poți avea unele deficiențe nutriționale.

Vitamina B in cereale

Cerealele și pâinea sunt o sursă majoră de vitamina B.

Chiar dacă pâinea făcută din făină de orez brun, năut sau alte tipuri de făină fără gluten, devine tot mai populară..

..în general nu este completată cu vitamina B.

Așa că poate fi o problemă pentru cine alege să consume astfel de produse .

Dar cea mai mare atenție trebuie să o aibă femeile care sunt însărcinate pentru că ele au nevoie de vitamina B9 cunoscută și sub numele de acid folic care previne apariția malformațiilor congenitale.

În schimb dacă îți completezi dieta fără gluten cu un aport de multiminerale și multivitamine atunci organismul tău ar trebui să fie în siguranță.

Dieta fără gluten NU este o modă.

6. Produse fara gluten

Iata o lista completa de ce produse contin gluten si care aimente sunt permise si interzise in aceasta dieta.

produse ce contin gluten

Ce este intoleranța la gluten sau boala celiacă

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o tulburare autoimună gravă care poate apărea la persoanele predispuse genetic, unde ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire.

Se estimează că o persoană din 100 este afectată de intoleranța la gluten.

inteloranta la gluten

Să îți explic mai detaliat cum se manifestă acestă afecțiune:

Când o persoană cu intoleranță la gluten, mănâncă un produs ce conține gluten în corpul acestuia se produse un răspuns la produsul ingerat.

Sitemul imunitar răspunde prin deteriorarea vililor, care au rolul de a proteja intestinul subțire și care absorb substanțele nutritive din alimente.

Intoleranta la gluten

Din acest motiv boala celiacă este considerată o afecțiune autoimună.

Care sunt simptomele bolii celiace

simptome intoleranta la gluten

 

În cazul adulților trebuie să urmărești umătoarele simptome:

  • anemie – deficit de fier
  • osteoporoza cu debut precoce sau osteopenie
  • infertilitatea și avortul spontan
  • intoleranță la lactoză
  • deficiențe vitamine și minerale
  • tulburări ale sistemului nervos central și periferic
  • insuficiență pancreatică
  • limfoame intestinale și alte tipuri de cancer gastro-intestinal (malignități)
  • disfuncția vezicii biliare
  • manifestări neurologice, (ataxie, convulsii epileptice, demență, migrenă, neuropatie, miopatie și leucoencefalopatie multifocală)

În cazul copiilor trebuie să urmărești umătoarele simptome:

  • balonare și durere abdominală
  • diaree cronică
  • vărsături
  • constipație
  • paloarea feței
  • pierdere în greutate
  • oboseală
  • iritabilitate și probleme de comportament
  • probleme dentare și a dinților permanenți
  • creșterea și pubertatea întârziată
  • mic de statură
  • incapacitatea de a se concentra
  • tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Cum se diagnosticheaza boala celiacă

Dacă suferi de simptomele descrise mai sus trebuie neapratat să consulți un medic.

Diagnosticele și tratamentele puse pe internet nu sunt eficiente.

Există două tipuri de analize prin care se poate confirma diagnosticul de boală celiacă.

  1. Primul tip de analiză este proba de sânge care este și cea mai simplă și economică. Prin această analiză se urmăresc markerii de boală celiacă și valorile anticorpilor din organism.
  2. Al doilea tip de analiză este ceva mai compleză și este făcută prin efectuarea biopsiei de mucoasă intestinală, la care se analizează modificări caracteristice de atrofierea vilităților intestinale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *